Czech Headache Society
Czech Headache SocietyNapište nám

Spouštěcí faktory

2.1.3 Spouštěcí faktory migrény
Přibližně 85 % všech migreniků uvádí některý provokující (spouštěcí) faktor při vzniku záchvatů. Pravidelné vedení migrénového deníku může pomáhat při odhalení těchto vlivů.
Tabulka: Spouštěcí faktory migrény (modifikováno podle Saper a spol. 1997)

 

Hormonální změny

  • Hormonální antikoncepce
  • Hormonální substituce
  • Těhotenství
  • Amenorea
  • Menstruace
  • Ovulace
  • Klimakterium
  • Pooperačně navozené klimakterium po oboustranné ovarektomii

Léky

  • Vazodilatancia
  • Aplikace kontrastních látek při angiografickém vyšetření

Vlivy prostředí

  • Nepravidelné cvičení
  • Neúměrná fyzická námaha
  • Cestování letadlem či vlakem

Změny počasí

Nadbytek či nedostatek spánku

Příjem určitých potravin

  • Některé typy sýrů (zvl. odleželé)
  • Alkohol (určitá vína, piva, tvrdý alkohol)
  • Umělá sladidla (sacharin, aspartam)
  • Káva
  • Koncentrovaný cukr
  • Čokoláda
  • Glutamát (čínská restaurace!)
  • Jižní ovoce
  • Kompoty
  • Nakládaná zelenina aj.

Stravovací návyky

  • Vynechání jídla
  • Opožděná jídla
  • Neúměrné množství jídla
  • Diety

Stres, emoční podněty, deprese

Blikavé světlo (počítač, TV)

Nadměrné kouření, expozice nikotinu

Všeobecné metabolické a infekční poruchy

Lokální onemocnění v oblasti hlavy

  • Infekce
  • Onemocnění oční
  • Onemocnění ORL
  • Zubní poruchy
  • Poruchy žvýkání

Silné zápachy

  • Parfémy
  • Čistící prostředky aj.

Např. Robbins (1994)54 vyšetřil u 494 migreniků spouštěcí faktory pro rozvoj migrény a zjistil, že na prvním místě předchází migréně stres (62 %), následují změny počasí (43 %), vynechání jídla (40 %), sluneční svit (38 %), nedostatek spánku (31 %), požití některých potravin (alkohol, sýr, jižní ovoce, čokoláda, zmrzlina, čaj, káva, některé medikamenty atd. = 30 %), nadměrné kouření (26 %), přespání (24 %), cvičení (15 %), sexuální aktivity (5 %).


Czech–hs.cz